Tankar från Nättsjö: En liten betraktelse om min första erfarenhet som hyresvärd...

 

 

Jag heter Daniel och äger tillsammans med mina syskon Simon och Marie, sedan vår fars bortgång hösten 2007, Nättsjö 1:15 i Kalv. Fastigheten gränsar till Ina Björkqvist's Nättsjö 1:14, fram till mitten på 90-talet ägdes dessa två gemensamt av Ina och min far. Mina syskon bor i Stockholm respektive Paris, eftersom jag håller till i Göteborg är det mestadels jag som är här.

 

Vi har sedan sommaren 2008 försökt hitta en hyresgäst som vill hyra undervåningen. Detta har inte varit det lättaste då av de få som har visat intresse har ännu färre dykt upp när vi bestämt tid. Det verkar som det till övervägande delen rört sig om övervintrade hippies, skuldtyngt hästfolk och liknande. Troligtvis vill de flesta som vill bo på landet äga huset själv.

 

Jag och min bror har delat upp arbetet så att han annonserar och kör första kontakten med eventuella intressenter, jag träffar och klämmer på dem och försöker få mig en uppfattning om vad det rör sig om för folk. Under juli månad har han hittat en Mikael som är mycket intresserad av att hyra, jag stämmer möte med honom på en restaurang vid Stig Center utanför Göteborg. Han dyker upp med sin 20-åriga flickvän och vi pratar över en kopp kaffe. Han redogör för att han har byggfirma, ligger i skilsmässa med sin fru och att de har ett gemensamt hus i Ö:a Frölunda som han inte kan eller inte vill bo kvar i. Han är rätt mån om att flytta in rätt omgående. Killen ger ett sympatiskt intryck, dock lite osäkert; inte på det sättet att han har något att dölja utan mer som dåligt självförtroende. Jag drar slutsatsen att han troligtvis har lite skakig ekonomi men i övrigt totalt ofarlig. Samtidigt vet jag att en av de få grunder man kan vräka folk på är just att de inte betalar hyra. Så har vederbörande tänkt och bo kvar gäller att han verkligen betalar hyran först, jag riskerar några månadshyror under vräkningsprocessen, samtidigt kostar eluppvärmningen här rätt mycket när det är obebott.

 

Efter lite överläggningar med min bror beslutar vi att hyra ut till Mikael, trots att vi pratat med en innehavare av vandringshem i Smålandstenar som säger att då Mikael och hans son bott där har det försvunnit saker. Det låter ganska oklart om vad det rör sig om och kan lika väl vara baktal som mynnar från nån tvist eller missförstånd.

 

Mikael dyker upp här i slutet av juli och får nycklar av Ina, han har med sig lite killar som målar och tapetserar om lägenheten han skall flytta in i. Han har av min bror fått veta att ytskikten är miserabla och lackerade med nikotin. Min far hörde till den generationen som röker friskt innomhus och skulle aldrig komma på tanken att stå ute och frysa en minut. Under hyresförhandlingarna med min bror har han avfärdat detta som inga problem, 'jag skickar dit några av mina killar'. Konstigt nog försökte han inte få någon månad hyresfritt eller förhandla ned hyran, han accepterade vårt utgångsbud rakt av.

 

Jag kommer ner här några dagar senare och jag umgås under vänskapliga förhållanden med Mikael och de folk han har här och jobbar. Jag nämner då att jag har problem med taket som måste fixas, som dessutom är av eternit. Mikael säger sig ha asbesttillstånd och get en offert på 10.000 kr inkl material och rot-avdrag. Jag nämner då att det är smidigare att leveratören av byggmaterialet fakturerar mig direkt, då jag ändå inte kan få rot-avdrag för det, däremot dra av det direkt på gården. Jag köper även en helt ny kyl av honom för 3500kr, som jag betonar att jag vill ha kvitto för.

 

Arbetena börjar, ett antal polacker boendes i Mårdaklev är här, de börjar riva taket och står i skjortärmarna och slänger ner eternitplattorna på gräsmattan. Mitt påpekande om det farliga med asbest avfärdas som överdrivet tjafs.

 

 

Nu börjar de första problemen, en Rune Bengtsson ringer mig, Ina och min bror vid upprepade tillfällen. Tydligen har Mikael varit där och hämtat byggmaterial och angett Ina som mottagare, jag tycker det låter rimligare att han uppgett att han bor granne med Ina. Är ju trots allt jag som skall faktureras för materialet iallafall det som ska till mig, det var även ytterligare material till en annan kund. Rune hotar med polisanmälan av Mikael och är upprörd till den nivån att det är i det närmaste omöjligt att komma överens med honom. Jag tycker att han får reda ut med Mikeal vilket material som skall faktureras mig och vilket som skall på Mikael, jag har ingen lust att finansiera någon annans byggjobb.

 

Det närmar sig nu den andra måndagen i oktober, på fredagen slänger jag in älgstudsaren i bagageluckan och beger mig ut mot Kalv. När jag kommer fram möts jag på gården av en Ulf som håller på med något i garaget, han undrar om jag söker Mikael. Jag informerar honom om att jag bor på övervåningen är är hyresvärd för Mikael, något som tydligen var nyheter för honom. Samtidigt ser jag Mikael befinna sig på övervåningen. Senare får jag veta att Mikael har uppgett för Ulf att han har hela huset och brukade sova på övervåningen. Faktumet att en inneboende tillkommit utan min vetskap gör mig aningen irriterad, jag kollar upp hyreslagen, men dessvärre inget jag kan göra något åt.

 

När jag på måndagen träffar jaktlaget är det en hel del smågnäll om Mikael, än så länge är det på den nivån att det är allmän misstänksamhet, lösa anklagelser om försvunna trädgårdsstolar och en önskan att jag skall försöka göra mig av med honom. Vid det här laget har mina misstankar ökat, men trots gör jag klart att jag inte tycker om löst skitsnack om folk och vill ha konkreta anklagelser.

 

Jag träffar Mikael efter jakten och pratar lite om hur det har gått, det blev trots allt två grisar. Jag har nu efter flertalet muntliga propåer om att han skall betala hyra samt ta över elabonnemanget skrivit ut hyresavier för hela året samt tagit kopior på elräkningen så han har anläggningsnummret.

 

Vid andra jakttillfället under hösten upptäcker vi vid vändplatsen på andra sidan sjön, en väldigt skyddad plats bakom udden, något rätt intressant. Någon har eldat rätt ordentligt där och det finns bränd plast och kabelrester. Uppenbarligen har någon haft som affärsverksamhet att utvinna koppar ur högspänningskabel. Platsen döps genast om till grillplatsen.

 

Under oktober kommer till slut fakturan på materialet från Rune Bengtsson, i mitt tycke omfattande mer än vad som rimligtvis bör gå till mitt tak. Försöker upprepade gånger få tag i Mikael så att jag kan få en material-specifikation från honom om vad som är mitt och vad som är den andre kundens. Vi bestämmer tid upprepade gånger i Göteborg, men varje gång så uteblir han, och telefonen är avslagen. Efter några veckor börjar de 30 dagarna på fakturan rycka allt närmare och fortfarande ingen klarhet, så jag åker ut hit mitt i veckan för att reda ut saken med Mikael.

 

Mikael är inte här när jag kommer utan bara hans inneboende Ulf. Ute i garaget ser jag nu att största delen av mina saker har försvunnit, dock ej fyrhjuling eller gräsklippare. Mikaels saker upptar nu utöver den plats han hyr även de två jag har, en del av mina saker som är användbara ligger uppblandat med hans. Min irritation börjar nu bli rätt stor. När Mikael äntligen dyker upp och jag kräver en förklaring av honom heter det att cyklarna var i vägen, därför hade han flyttat dem, att mina två platser var tömda måste bero på att någon av hans killar ha flyttat ut sakerna till ladugården utan hans vetskap. Jag säger att detta är oacceptabelt och mina prylar skall tillbaka. Senare får jag veta att Mikael sagt åt Ulf att flytta dessa. Mikael har nu jobbat hela dagen, det är natt och han tänker inte diskutera någon faktura. Följande dag har vi ett samtal, i mitt tycke får jag ingen klar beskrivning om vad som är mitt material men han säger att han också fått en faktura från Rune Bengtsson, så den jag fått skall bara innehålla mitt material. Han lovar betala hyran på fredag. Han säger även att han tagit över elabonnemanget, en sanning med modifikation då jag en vecka tidigare hört av mig till Eon och lagt över den på honom.

 

Jag åker tillbaka till Göteborg och är nu rätt uppretad på min hyresgäst, betalar Rune Bengtsson, accepterar att jag troligtvis får betala några tusenlappar för material som inte är mitt. När fortfarande inga pengar för hyra kommit ringer jag upp Mikael och säger att mitt tålamod om hyran är slut; han har ospecificerade motkrav som han inte vill dra över telefon. Han skall komma till Göteborg på fredag och skall höra av sig då. Givetvis inget telefonsamtal och ingen svarar i hans telefon.

 

Nu är mitt tålamod definitivt slut, efter att ha lagt ned en ansenlig mängd tid på att studera jordabalken skickar jag en uppsägning samt underrättelse till socialkontoret. Brevet till Mikael skickas som normalt brev samt rekommenderat, jag har nu känslan att han inte kommer hämta ut det rekommenderade. En normal människa vet att en uppsägning är rätt allvarligt. Vad jag själv kommer ihåg från högstadiets hemkunskap var att hyran är den absolut viktigaste räkningen att betala och dessutom i tid.

 

Jag hör inte ett knyst från honom, när det gått en vecka lämnar jag in en ansökan till kronofogden om handräckning och avhysning. Nu spenderar jag rätt mycket tid till att läsa rättsfall, studera jordabalken och stämma av med kronofogden. Mikael svarar varken på mitt eller kronofogden brev, en delgivningsman, kvinna i det här fallet, är ute hos honom tre gånger. Sista gången så vägrar han att ta emot papprena (man kan tydligen göra det), säger att han har motkrav, men ett förlikningsmöte med mig och min bror skall äga rum på kvällen. Han säger även att han skall dyka upp på hennes kontor dagen efter och reda ut det hela.

 

Vid det här laget är samtalstonen mellan mig och Mikael minst sagt frostig, han uppfattar mig nog som mindre naiv än han gjorde från början. Därför väljer han att köra all kontakt med min bror, de bestämmer möte i Stockholm men Mikael dyker inte upp eller är kontaktbar. Min bror pratar dock med honom ett par dagar senare och säger att han tänker komma ner till Kalv med sin dotter då han inte varit här på ett och ett halvt år, de beslutar att träffas här. Vi är nu i mitten av december.

 

Jag och min bror går noga igenom vad som skett, vad vi kommit överens om samt en dagordning för mötet. Vi stämmer även av med Ina som varit det lokala ögat här. Jag förbereder min bror på att motpartens taktik kommer vara att spela ut oss mot varandra genom att baktala mig.

 

Vi har mötet, Mikael kör den taktik jag misstänkte att han skulle köra. De punkter vi tar upp är att han skall betala hyran, skicka faktura för jobbet och kvitto för kylskåpet, flytta tillbaka våra saker till garaget. Vi tar upp att det inte är acceptabelt att han använder övervåningen, att jag hittat hundskit på min säng samt på köksgolvet är så långt ifrån acceptabelt man kan komma. Min bror får även en allergiattack av hundhår i soffan. Svaret på det är att han inte varit här uppe och angående håret vi visar så vet vi inget om djur, det är inget hundhår. Vår frågan om varför det inte kommit några pengar då Mikael några veckor tidigare sagts sig ha betalat. Svaret blir att han lagt in betalningen på sin internet-bank, min innan han signerat den så hade hans revisor avrått honom från att betala och stoppat det hela. Hans revisor har även sagt till honom att den uppsägning jag skickat är ogiltig därför att bara jag skrivit under den, inte mina syskon; då han har kontrakt med bara mig tyckte jag det var en intressant tolkning och uppmanade honom att bestrida det skriftligt. Mikael har flera gånger hänvisat till sin revisor, av de råd han fått därifrån verkar han ha samma förhållande till denne som Alfons Åberg har till Molgam.

 

Vi det här laget har jag i det närmaste lagt ner en halv månadtjänst i tid på att studera juridik och myndighetskontakter. Med andra ord börjar jag känna mig rätt säker på att jag har mitt på det torra. Trots det oroar det mig något ofantligt att Mikael inte regerar på annat sätt än att bara försöka förhala processen, någon form av bättre taktik måste han trots allt ha. Därför beslutar jag mig för att träffa en jurist på LRF-konsult, något ska man trots allt ha för medlemsavgiften. Jag redogör för vad jag gjort visar de brev och anmälningar jag skrivit. Han svarar att jag gjort allt rätt, det är bara att vänta, han kan inte göra något utöver det jag redan gjort. Han frågar vad jag fått breven ifrån och blir förvånad att jag skrivit dem själv samt undrar om jag också är jurist; svarar honom att även ingenjörer kan läsa jordabalken och rättsfall.

 

Jag har nu klart för mig att allt inte står rätt till med Mikael. Hans ovilja att skicka fakturor tyder på att något är problem där. Efter kontakt med Skatteverket och Bolagsverket visar det sig att enskild firma eller bolagsengagemang saknas, däremot finns konkurs och bl.a. skatteskulder. Jag beslutar mig nu att kolla upp detta vidare. I Sverige omfattas brottsregistret av sekretess, däremot är alla domstolshandlingar offentliga. Jag kontaktar därför samtliga tings-, läns-, hov- och kammarrätter i V:a Götalands, Hallands och Jönköpings län. Min in-korg dränks med epost. Det står nu fullständigt klart vad min prioritet kommer vara den följande tiden.

 

Dagen innan jul åker jag ner hit igen, när jag kommer fram så kommer jag inte in genom källardörren, och ingen svarar när jag knackar på. Huvudentrén har dåligt lås och låses därför inifrån med sjutillhållarlås. Jag har sagt till både Mikael och Ulf att de inte för lämna nykeln till källardörren i låset för det är enda vägen jag kommer in. Efter upprepade bankningar på hans dörr beslutar jag mig för att begå hemfridsbrott och går genom hans lägenhet för att ta mig in.

 

Julafton ägnar jag mig åt att installera min nyinköpta webkamera, dessvärre hinner jag inte få den klar så att den spelar in. Det är lagligt att rikta in den mot sin egen tomt om man skyltar om det, dock inte mot gårdsplanen då allmänheten har tillträde dit. Då jag inte fått igång den så ser jag det som att jag har mitt på det torra, och ser att den kan ha ett avskräckade syfte.

 

Jag spenderar resten av julafton med Ina och mina kusiner och åker tillbaka till Göteborg på kvällen för att träffa kompisar på en traditionsenlig 'efter-släkten'-träff på Rotary Pub. Nu börjar det hela eskalera, Mikael har ringt min bror och är topp tunnor rasande. Tydligen har han sett lysdioden på kameran, vilket betyder att det var efter mörkrets inbrott på julafton. Han har även hittat en mikrofon utanför mitt köksfönster som han klippt av. Mikrofonen i det här fallet är en termometer som visar utetemperaturen med grafer på en hemsida, länken finns nedan. Nu börjar saker och ting bli intressanta, jag väntar med spänning på vad nästa steg skall bli. Under kvällen har jag en del anekdoter att förgylla mina kompisars liv med. Underhållningsvärdet på de domar jag fått ut är också rätt högt.

 

Följande morgon, juldagen ringer Mikael, han har nu funderat ut hur han skall tampas med mig och tänkt ut vilka hot som skall framföras. Först och främst har han redan polisanmält mig, det betyder att han på julaftonskvällen har hittat en jour-öppen polisstation och åkt dit. För er som inte är bekanta med det hela så måste en polisanmälan göras personligen, jag bedömer detta som högst osannolikt och ser det som att han hotar med polisanmälan.

 

Vid sådana här konversationer tenderar ena parten att tala oavbrutet medan det för den andra parten kan vara svårt att få något sagt. I det här fallet lät jag honom hållas, varken bekräftade eller förnekade någon kameras existens samt uppmanade honom att polisanmäla så vi kan få det hela rättsligt prövat. Min kompis som säljer övervakning till skolor och byggarbetsplatser säger att det finns två anmälningar om olaga kameraövervakning i V:a Götalands län de senaste 20 åren, polisen har inte orkat utreda någon av dem. Det vanliga är att länstyrelsen skickar ett brev med innehållet 'upphör med verksamheten'.

 

För min del var konversationen väldigt underhållande, det var ingen hejd på hoten som kom, jag vill poängtera att samtliga var lagliga hot. Hans polisanmälan skulle leda till att jag blev utsatt för husrannsakan både i Göteborg och i Kalv, jag skulle bli häktad i min frånvaro, mina vapenlicenser skulle bli indragna och sociala myndigheterna skulle bli inkopplade för att utreda min brors barn. Jag måste ge poäng för den sista, jag tycker den slår allt. Han anlitar dessutom en av Sveriges bästa advokater och han känner två kriminalpoliser i Göteborg som skulle komma och hälsa på mig. Vidare skulle hyresnämden kopplas in och låsen bytas då jag gått igenom hans lägenhet. Det är något han hade rätt i och som kunde bli ett problem för mig. Dessutom har han klippt strömmen till övervåningen. Eftersom min termometer inte uppdaterades tog jag detta för sant, jag bad därför Ina gå upp och rädda det älgkött som fanns, men det visade sig inte stämma. Fönstret var däremot var förtejpat.

 

Om relationen tidigare var frostig innan är vi nu på nivån ställningskrig. Ingen hotar mig med polisanmälan, dessutom när jag inte tror att vederbörande vågar göra det. Jag har nu tagit rätt på en av de poliser som oftast varit och hälsat på Mikael för att göra en anmälan direkt till honom. Jag har tidigare tagit bilder som visar förtejpat fönster, att mina saker har blivit flyttade. Dessutom har jag hittat att det eldats även på gårdsplanen, så nära ladugården att det är allmänfarligt, det finns brända kabelrester samt en hel del råkoppar i ladugården, utomhus och i garaget. Det har gått åt ved som om det varit tre fimbulvintrar. Dessa kort är från oktober så det är långt innan det blev riktigt kallt. Det är helt klart att en ansenlig mängd av min ved gått åt till just kabeleldning. Jag förväntade mig inte särskilt mycket av polisanmälan mer än att få det hela dokumenterat om det i framtiden skulle bli en rättstvist.

 

Mikaels flickvän har även en häst, under september kommer de hit med den samt säger att ytterligare en häst är på väg. Jag kollar upp med jordbruksverket vad som gäller med takhöjd och övriga regler, kommer överens med Martin om betesmark och fixar ett kontrakt som jag skickar i två exemplar. Trots uppmaningar under flera månader kommer mitt exemplar givetvis inte i retur påskrivet. Vid besöket hos polisen får jag veta att Mikael har förnekat att det är hans eller hans flickväns häst. Jag ber Martin om ett intyg att han sålt ensilage till Mikael för hästens räkning och begär avhysning hos kronofogden, utan kontrakt kan jag inte yrka på någon ersättning. Senare får jag höra att efter fårhållandet med flickvännen sprack sålde Mikael hästen för 500 Kr.

 

Några dagar efter nyår är jag och min syster nere i Kalv, vi har förvarnat Ina om att vi troligtvis inte kommer in i vårt hus och bokat in hennes lillstuga. Vi kommer in i vårt hus dagen efter men fortsätter bo hos Ina under hela vistelsen och passar på att våldgästa vår kusins nybyggda vedbastu. Under tiden hör Mikael av sig till min bror och säger sig ha betalat in elva månadshyror.

 

Det är fredagen den 15:e januari, Mikael har nu undanhållit sig från tre personliga delgivningsförsök, byråkraterna i Uddevalla har skickat papper till varandra och beslutat att Mikael skall delges genom spikning. Detta är sista steget när folk håller sig undan, namnet kommer ursprungligen från att man helt sonika spikade fast delgivningen på vederbörades dörr, numera innebär det praktiskt att man lämnar det den till någon i hushållet eller i brevlådan.

 

Mikael inser nu att klockan tickar, han har tre veckor på sig att betala eller bestrida ärendet, annars är han vräkt. För min del är det tre nervpinande veckor att hoppas att han inte vet att han kan bestrida det hela. I såfall är jag hänvisad till civilprocess i tingsrätten, vilket betyder en ny vända att försöka få honom delgiven och sedan vänta på rättegångsdatum. Min gissning är att det rör sig om minst tre månader, sedan en ny vända hos kronofogden för att de skall verkställa avhysningen.

 

Det dröjer två timmar efter spikningen så kommer sms om att han skickat fakturor, inte fått betalt och tänker skicka fakturorna till Baltic Inkasso. För er som inte är bekanta med detta företag så har det huvudkontor i Tallin och köper svårindrivna fakturor i Sverige. För några år sedan hade de ett ärende mot några byggbolag då de skickade grishuvuden till cheferna för att poängtera sitt allvar. Efter många turer blev ägarna utlämnade till Sverige och de la ner verksamheten här.

 

Kinnapolisen hör av sig under vecka fyra och nämner att de varit och hälsat på Mikael tre gånger under veckan. Mikael har fortfarande inte betalat och det verkar som han inte har för avsikt heller. Jag åker ut hit precis en vecka innan avhysningen väger laga kraft, jag känner att det är på sin plats att bevaka sina intressen och se till att mina saker fortsätter vara här. Mikael försvinner ett par dagar efter jag kommit hit, han ringer och säger att han kommer med släp kommande måndagen, jag går med på det

 

Två dagar innan vräkningen väger laga kraft knackar Ulf på och säger att han precis fått veta om vräkningen och undrar om han kan få till på måndag att flytta ut, mitt svar är att jag gett Mikael den fristen, så det gäller honom också. Jag upplyser honom om att jag bytt lås på de garageplatser som Mikael inte hyr, men hans garageplats samt lägenheten kan jag givetvis inte byta på.

 

Dagen efter dyker en kille från Mårdaklev upp, han säger sig att Mikael har en TV och en dator som är hans och tänker hämta den. Han nämner att han för flera år sedan hade sammarbetat med Mikael, som då hade företag. De hade gjort ett byggjobb där det delat upp arbetet så att Mikael tog hand om alla intäkter och den här personen tog hand om alla fakturor. Killen var på vippen att gå i konkurs efter den händelsen. Ulf släpper in honom och han åker en halvtimme senare.

 

Allt är frid och fröjd här, ingen Mikael syns till, men mycket biltrafik i vanlig ordning. Men på söndagen smäller det till, två dagar efter vräkningen vunnit laga kraft. Vid tretiden stormar fyra poliser in hos mig på övervåningen, börjar rota igenom min lägenhet inklusive rota i min plånbok efter legitimation. Av den lilla information jag får så är det husransakan mot Ulf, de uppgifter de har är att Ulf bor på nedervåningen och Mikael på övervåningen. Jag redogör för att så inte är fallet, jag har övervåningen och hyr ut undervåningen till Mikael, Ulf har jag inget att göra med och Mikael har jag polisanmält och vräkt. Tog en bra stund av samarbete från min sida innan de började bete sig hövligt. Ulf hade lägligt försvunnit nån timme innan, men de fann en Igor där nere som de tog med sig. De lämnade inga kontaktuppgifter eller sa vad det rörde sig om, av deras frågor verkade det relaterat till hot och droger.

 

Starx innan skymning dyker Ulf upp, jag tar och ringer polisen och hänvisar till tidigare husransakan, ger tillräckligt med uppgifter så att de vet vilket fall det rör sig om samt mina kontaktuppgifter.

 

Några timmar senare dyker det upp fler bilar samt släp, nu börjar jag bli orolig. Jag ringer polisen ännu en gång, efter att ha pratat med några personer hamnar jag slutligen hos inre befäl i Borås. Han tar alla uppgifter och säger att han skall kolla, men säger inte att han skall skicka ut någon, han ger mer intryck av att de har den var ute efter och fallet är avslutat.

 

Det ringer på på min dörr och jag går ner, ingen utanför dörren, så går in till lägenheten där nere. Där är det fullt med folk och en välbekant söt röklukt fyller vardagsrummet. Något senare försvinner hälften av folket och resten börjar lasta ur saker ur garaget. Jag går nu ut för att få nån klarhet i vad som händer och att inget av mina saker försvinner.

 

Väl där där ute så får jag redogjort att Ulf tycker Mikael har blåst honom genom att ta ut hyra från honom, samtidigt som Mikael inte betalade till mig, och skrivit över el-abonnemanget på honom utan hans vetskap. Mikael har heller inte informerat Ulf om vräkningen förrän ett par dagar innan, detta har han lyckats med genom att alltid hämta posten först och se till att Ulf inte såg några el-räkningar.

 

Jag har ingen aning om vad som är sant, men när jag kollade med Eon under december om det var risk att elen skulle stängas av fick jag veta att Ulf stod på kontraktet.

 

Vad som har hänt är alltså att Ulf har känt sig blåst av Mikael, därför skrämt skiten ur honom så han inte vågat visa sig här, utnämnt sig till kronoinspektör, mätt ut samtligt bohag och tagit hit entreprenörer för forsla bort godset. Jag gissar att det är så det går till i den undre världen.

 

Mikael hade varit här under helgen innan polisen och hämtat sin hund men däremot inte katten, enligt Ulf var han fortfarande så skrämd att han inte vågade stanna.

 

Måndag morgon ringer jag till kronofogden och frågar hur det går med vräkningen samt vad jag skall göra med katten, får till svar att jag kan skicka in en begäran om handräckning. Min motfråga blir då att kattskrället hinner dö under hanläggningstiden, givetvis har handläggaren inget svar.

Ringer jordbruksverket och blir där hänvisad att ringa djurskyddsinspektör på länstyrelsen. Kvinnan där är dock hemskt intresserad, många frågor om hur länge katten varit där, vem som ser till den, får den vatten etc. Mitt förslag om att jag har älgstudsaren med mig och bara vill ha ett ok från dem möts med en solid tystnad, blir tvungen att ursäkta mig med att det var ett skämt; hon tar mitt nummer och lovar återkomma under dagen.

 

Under eftermiddagen återkommer Ulf med en kvinna, den privata utmätningen fortsätter. Djurskyddsinspektören på länstyrelsen ringer, hon säger sig ha pratat med Mikael och fått det till att han skall komma, jag ställer mig skeptisk till det. Samtidigt knackar Ulfs kvinnliga bekant på, hon erbjuder sig att ta han om katten. Djurskyddsinspektörern blir eld och lågor och tycker det är perfekt, för huvudsaken är ju att katten får det bra. Jag utväxlar nummer åt dem. I slutändan tar hon trots allt inte med sig katten.

 

Följande dag hör Kinna-polisen av sig, de säger att Mikael har polisanmält Ulf för olaga hot och att Igor som de anhöll satt på nedervåningen med en pistol. Det är fruktansvärt upprörande att polisen plockar en kille för olaga vapeninnehav i mitt hus utan och informera om det direkt. Att dessutom ignorera två telefonsamtal om att vederbörandes kompanjoner är på plats borde gränsa till tjänstefel. Gäller det däremot en vanvårdad katt, så ska det givetvis åtgärdas omedelbart.

 

Senare på dagen dyker Mikael upp, han är klart indignerad över att stället är renrakat och han bekräftar att han står bakom anmälan mot Ulf. Han har inget svar på Ulf's uppgifter om att ha blivit blåst på pengar. Han saknar nycklar till sin lägenhet och när han får veta att jag har nya låscylindrar liggandes uppmanar han mig att byta samtliga. Det är något jag inte hade fått göra utan hans uppmaning.

 

Ulf dyker upp några timmar senare och vill hämta en kasse med papper samt nycklar som är hans eller hans kvinnliga bekants. Han försöker med att det verkligen är hans, att jag får kolla kassen och sist att jag kan hämta kassen åt honom. Låsen är bytta och det är tack och godnatt från min sida.

 

På kvällen dyker Igor upp för att hämta sin bil, han har suttit anhållen i två dagar för olaga vapeninnehav och brott mot knivlagen. Polisen har gett honom mina kontaktuppgifter, men inte informerat mig om att han skall komma. Då han förklarat att han är släppt utan misstankar och det har rört sig om en licensfri gaspistol och en kniv inomhus vilket inte är olagligt, kollar jag hans id och låser upp garaget så han kan hämta bilen. Polisen har hört honom om om varför han varit här samt vad han har för samröre med mig, med den undertonen att jag skulle anlitat honom som torped mot Mikael för att driva in de pengar han är skyldig mig...

 

Några dagar senare kontaktar jag länstyrelsen igen angående katten, de återkommer senare på dagen och säger sig ha tagit ett beslut om omhändertagande, vilket skall verkställas av polisen. Beslutet når dessa två dagar senare och de lyckas skrämma upp Mikael så pass mycket att han dyker upp här inom två timmar och hämtar katten.

 

Nättsjö i februari 2010

 

 

Update, mars:

 

Mikael hör av sig per telefon och säger att hans käre inneboende skall dyka upp hos mig med entorage och sno fyrhjulingen; lycka till med det säger jag, samtliga låscylindrar är bytta och den är låst med kätting bakom ståldörrar.

En och en halv månad efter avhysningsdatum har Mikael fortfarande inte hämtat resten av sitt bohag, jag är tvungen att lagra dessa i tre månader innan jag får slänga dem.

 

 

Update, första veckan i maj:

 

Mikael har lyckats få tag i ett registreringsbevis för Ina's aktiebolag, med detta och sin (egen, riktiga) legitimation har han handlat en kompressor och lite annat för 17.000 kr mot faktura på Skene Järn. Det är ju knappast så att man inte åker dit på ett sådant tattigt bedrägeri om man faktiskt visar sin legitimation, man skillnaden att ha 500.000 i skulder jämfört med 517.000 kr är väl inte så stor. Förfarandet är givetvis polisanmält. Väntar med spänning på Mikaels nästa genialiska plan.

 

 

Update, juni:

 

Mikael har handlat ytterligare två gånger på Ina's aktiebolag, totalt har han lyckats handla fyra gånger och totalsumman ligger runt 75000kr. I mitten av juni får jag ett meddelande från kronofogden om att Mikael har en adress i Ullared, några dagar senare har han blivit häktad. Rättegång är satt preliminärt till vecka 28 vid Borås tingsrätt.

 

Update juli:

 

Jag har fått ut åtalet mot Mikael, det rör sig om tio punkter av bedrägeri av den typen som gjorts mot Ina. Rättegången är 18-19:e augusti 09:00 i Borås Tingsrätt. Häktningen hävdes 7:e juli. Åtalet kan beställes från Borås Tingsrätt eller från mig via email, pga. PUL kan jag inte lägga upp det här.

 

Update augusti

 

Jag och Ina har varit på två underhållande dagar på åhörarbänken vid Borås tingsrätt, klart mer prisvärt än att gå på bio men jag saknade popcorn-försäljningen. Mikael anländer i handfängsel och mysbyxor eskorterad av två kriminalvårdare. Efter att i en och en halv dag förnekat allt erkänner han efter lunch dag två allting. Han drar nu en snyfthistoria om att han ingått i ett forskningsprojekt om adhd och de kommit fram till att han har under genomsnitt på samtliga mätvärden, han vill därför ha öppenvård. Rättens ordförande är aningen skeptisk till detta då Mikael konsekvent vägrar uppge någon adress, han hänvisar till att han är förfäljd av MC-gäng. Det slutade med fällande dom på alla tio punkter och tio månaders fängelse (åklagaren yrkade på åtta månader). Jag kan notera ett flera klara rättegångsfel begicks, första vittnet är med vid åklagarens sakframställan, ett annat vittne visar sig vara VD för ett byggvaruhus och därmed part i målet, trots detta får han sitta kvar i vittnesstolen, dock utan att avlägga ed. I pausen pratar jag med en av nämdemännen som ställer lite frågor om Mikael tills jag påpekar det olämpliga i detta.

 

Update januari 2011

 

Mikael har varit och handlat två gånger under loppet av en vecka på Ica Maxi i Borås, vi båda tillfällena blev han påkommen med att glömt scanna in varor för mellan 10 och 15 tusen kr.

 

Update september 2011

 

Mikael har ockuperat en 80-årig kvinnas hus och bott där utan att betala hyra sedan januari. Han hävdar att det finns ett muntligt avtal och underlåtenheten att betala hyra får kvinna ta civilrättsligt med kronofogden. Jag har pratat med kvinnans advokat och erbjudit mig att vittna vid eventuell rättegång. Hallands nyheter har ett antal artiklar om ärendet.

http://hn.se/nyheter/falkenberg/1.1307534-brottsling-bor-gratis

http://hn.se/nyheter/falkenberg/1.1308892-42-aringen-menar-jag-betalar-visst-hyra

http://hn.se/nyheter/falkenberg/1.1328042-fortsatt-tvist-om-boende

http://hn.se/nyheter/falkenberg/1.1357883-polis-drog-vapen-under-husrannsakan

http://hn.se/nyheter/falkenberg/1.1358296-husrannsakan-ledde-till-stoldgomma


Update juli 2013

Mikael ska nu få gratis logi på skattebetalarnas bekostnad i sex och halv månad. Han har nyligen blivit vräkt från ett hus i Karl Gustaf utanför Ullared där han kört samma modus operandi som mot mig.

http://hallandsposten.se/nyheter/laholm/1.1692524-tre-misstankta-tjuvar-greps

 

Daniel Vindevåg

daniel snabel-a nattsjo.se

www.nattsjo.se